Лижі чи сноуборд? Фоторепортаж

Серед відвідувачів гірськолижних курортів час від часу помітне протистояння лижників і сноубордистів. Існує стереотип, що класичному лижному катанню віддають перевагу люди старшого покоління, а борд обирають частіше молодші. Це бачення навіть намагалися підтверджувати грубою статистикою на різних світових гірськолижних курортах.
Більшість лижників поважають традиції катання, до того ж дбають про свій імідж. Бордисти — свободолюбиві, йдуть проти правил, розвивають катання, майже щоразу приносячи щось нове, такі собі free-riders.

На відміну від лижного, сноуборд — молодий спорт. Сноубордисти вчаться швидше, бо з дошкою все простіше. Інструктори гірськолижних курортів підтверджують, що навчитися кататися на лижах складніше. Наприклад, один день навчання бордиста прирівнюють до чотирьох днів навчання лижника. Екіпіровка у лижників складніша і дорожча, водночас сноубордисти більш гнучкіші і не прив'язані до модних тенденцій.
Найбільша «нелюбов» одне до одного зазвичай виникає не у професійних спортсменів, а в тих, хто катається раз чи двічі в рік.

Лижники, наприклад, вважають, що сноубордисти на спуску піклуються виключно про свою безпеку, ганяють схилами і часто не дотримуються техніки безпеки. Крім того, начебто саме бордисти створюють затори на підйомниках.

Лижники катаються набагато швидше. Середня швидкість більш-менш досвідченого сноубордиста — 70 км/г, тоді як лижника — 100 км/г.

«Я катаюся на лижах чотири роки. І я б не сказала, що в мене є особлива «нелюбов» до сноубордистів, — розповідає співрозмовниця Громадського Вікторія. — Коли тільки вчилася їздити, то на спуску боялась усіх. А зараз боюсь переважно початківців, які зазвичай дуже непередбачувані».

«Лижі мені видаються більш стійкими й безпечними, — каже лижниця Тетяна. — Не дивлячись на крутий вейк на снігу, мені подобається кататися із думкою, що мої ноги не скріплені однією дошкою, і я можу прискорюватися чи сповільнюватися за допомогою руху ногами. Крім того, якщо опинився на пологій горі, то не треба знімати лижі, навідміну від дошки, а можна просто пройтися в них, чи «бугелем» проїхатися».

«Не люблю борди, вони «зчісують» гори, — каже Анна. — Бордисти часто просто скупчуються посеред гори, бо падають часто, створюють затори і аварії на горі. А інколи взагалі тусуються купкою прямо посеред траси, їх дуже важко об'їхати, коли ти мчиш на швидкості на лижах».

Бордисти, в свою чергу, кажуть, що лижники, особливо ті, які неправильно катаються і не хочуть вчитися, дуже псують трасу вибоїнами від палиць та залишають борозни на снігу. До того ж, лижників вважають більш агресивними катальниками, які через гостру екіпіровку зазвичай небезпечніше травмують при зіткненні.

«Бордисти, на мою думку, виглядають крутіше! — каже Костянтин. — Але, якщо серйозно, то борд ближчий особисто мені, бо підходить більше для фрірайду (катання на сноуборді або гірських лижах поза підготовленими трасами і, як правило, поза зоною обслуговування гірськолижної індустрії) і пухкого снігу. Завдяки більшій площі бордист проїде там, де лижник буде провалюватися. На схилі найбільш напружують, насправді, не лижники бордистів, і навпаки, а ті хто занадто небезпечно ганяють».

Лижник-початківець при падінні менше контактує всім тілом та обличчям зі сніговою поверхнею, ніж такий же бордист-початківець. Але через гострі палки і застряглі лижі у снігу інколи важче піднятися після падіння, ніж з дошкою. Сноубордисти частіше травмують зап'ястя, щиколотки та коліна.

«Я — бордистка, але на трасі поважаю і бордистів і лижників, — каже Тата. — Головне, щоб у всіх була «голова на плечах», а протистояння «борд чи лижі» — це пережиток минулого і дискримінація за рахунок приниження інших. Цим зазвичай переймаються люди, не дуже досвідчені. Кожен має отримувати задоволення від того, що йому більше до душі».

Джерело: hromadske.ua
 

Новини

Закриття сезону 2023-2024

18.03.2024

Друзі!

Маємо для вас одразу дві новини. Перша: в Україні невпинно наступає весна :) І друга: зимовий сезон 2023-2024 остаточно завершено.

Старт сезону вже 2 грудня!

30.11.2023

Шановній гості! Наша команда плідно попрацювала цього морозного тижня, тож ми раді повідомити, що сезон 2023-2024 розпочнеться вже цієї суботи, 2 грудня!
 

Завершення сезону 2022-2023.

11.03.2023

Друзі, нарешті прийшла довгоочікувана всіма нами весна. А з нею і тепла погода:) Нам трохи шкода писати це, але повідомляємо вас, що ця неділя, 12.03.2023, буде останнім днем роботи нашого комплексу у цьому сезоні.